DNA functioneaza neconstitutional de 15 ani

Apr 8th, 2017 | By | Category: Anunt
Distribuie:

ghise-ioan

DNA FUNCTIONEAZA NECONSTITUTIONAL DE 15 ANI

 

Rule of law“ – guvernarea legii si bazata pe lege este un principiu fundamental al statului de drept.

Toata lumea civilizata, democratica, occidentala se bazeaza pe acest principiu.

In Constitutia Romaniei, despre Ministerul Public si activitatea procurorilor, la art. 131 se spune:

Cităm:

Ministerul Public ARTICOLUL 131
(1) În activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.(2) Ministerul Public îşi exercită atribuţiile prin procurori constituiţi în parchete, în condiţiile legii.(3) Parchetele funcţionează pe lângă instanţele de judecată, conduc şi supraveghează activitatea de cercetare penală a poliţiei judiciare, în condiţiile legii.
Statutul procurorilor ARTICOLUL 132
(1) Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei.(2) Funcţia de procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior.

 

Am incheiat citatul din Constitutia Romaniei.

 

Incepand din anul 2002, DNA functioneaza in baza unei OUG 43 din 2002care  timp de 15 ani nu a fost dezbatuta si nu a fost  votata in Parlament.

Oare de ce?

Ea, OUG nr. 43 din 2002 fiind de fapt Ordonanta de Urgenta?!

REGULA DE ORGANIZARE SI FUNCTIONARE A DNA

 

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ Nr. 43*)

din 4 aprilie 2002

privind Direcţia Naţională Anticorupţie.

**) Notă:

Cuprinde toate modificările aduse actului oficial, inclusiv cele prevăzute în:
L. Nr. 255/19.07.2013 Publicată în M.Of. Nr. 515/14.08.2013

Articolele care au suferit modificări sunt marcate cu albastru în Cuprins.
În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
Cap. I

Dispoziţii generale
Art. 1 – (1) Prin prezenta ordonanţă de urgenţă se înfiinţează Direcţia Naţională Anticorupţie, ca structură cu personalitate juridică, în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin reorganizarea Parchetului Naţional Anticorupţie.

(2) Direcţia Naţională Anticorupţie are sediul în municipiul Bucureşti şi îşi exercită atribuţiile pe întregul teritoriu al României prin procurori specializaţi în combaterea corupţiei.

(3) *** Abrogat de OUG Nr. 134/2005

(31) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie conduce Direcţia Naţională Anticorupţie prin intermediul procurorului şef al acestei direcţii. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie soluţionează conflictele de competenţă apărute între Direcţia Naţională Anticorupţie şi celelalte structuri sau unităţi din cadrul Ministerului Public.

(4) *** Abrogat de OUG Nr. 134/2005

Art. 2 – Direcţia Naţională Anticorupţie este independentă în raport cu instanţele judecătoreşti şi cu parchetele de pe lângă acestea, precum şi în relaţiile cu celelalte autorităţi publice, exercitându-şi atribuţiile numai în temeiul legii şi pentru asigurarea respectării acesteia.

Art. 3 – (1) Atribuţiile Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt următoarele:
a) efectuarea urmăririi penale, în condiţiile prevăzute în Codul de procedură penală, în Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie şi în prezenta ordonanţă de urgenţă, pentru infracţiunile prevăzute în Legea nr. 78/2000 care sunt, potrivit art. 13, în competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie;

 1. b) conducerea, supravegherea şi controlul actelor de cercetare penală, efectuate din dispoziţiile procurorului de către ofiţerii de poliţie judiciară aflaţi sub autoritatea exclusivă a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie;
  c) conducerea, supravegherea şi controlul activităţilor de ordin tehnic ale urmăririi penale, efectuate de specialişti în domeniul economic, financiar, bancar, vamal, informatic, precum şi în alte domenii, numiţi în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie;
  c1) sesizarea instanţelor judecătoreşti pentru luarea măsurilor prevăzute de lege şi pentru judecarea cauzelor privind infracţiunile prevăzute în Legea nr. 78/2000, cu modificările ulterioare, care sunt, potrivit art. 13, în competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie;
  c2) participarea, în condiţiile legii, la şedinţele de judecată;

c3) exercitarea căilor de atac împotriva hotărârilor judecătoreşti, în condiţiile prevăzute de lege;

d) studierea cauzelor care generează şi a condiţiilor care favorizează corupţia, elaborarea şi prezentarea propunerilor în vederea eliminării acestora, precum şi pentru perfecţionarea legislaţiei penale;

e) elaborarea raportului anual privind activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi prezentarea acestuia Consiliului Superior al Magistraturii şi ministrului justiţiei, nu mai târziu de luna februarie a anului următor, iar ministrul justiţiei va prezenta Parlamentului concluziile asupra raportului de activitate a Direcţiei Naţionale Anticorupţie;

f) constituirea şi actualizarea bazei de date în domeniul faptelor de corupţie;
g) exercitarea altor atribuţii prevăzute de lege.

(2) Direcţia Naţională Anticorupţie exercită drepturile şi îndeplineşte obligaţiile procedurale prevăzute de lege, în cauzele privind infracţiunile atribuite prin prezenta ordonanţă de urgenţă în competenţa sa.

(3) În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie emite ordine.”

Am incheiat extrasul din OUG nr. 43/2002.

Sursa :http://www.pna.ro/legislatie.xhtml?sectiune=2&id=13

Prevederile de mai sus din OUG nr. 43/2002, arata ca DNA este o directie de  parchet de procurori.

Acest cadrul legal se completeaza cu:

 

– OUG 63/2013 pentru modificarea OUG 43/2002 privind Direcția Națională Anticorupție

– Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție”

 

Asadar, DNA este o persoana juridica, are buget propriu, este parte din structura Ministerului Public, la randul lui persoana juridica de drept public dar…

DNAeste independentă în raport cu instanţele judecătoreşti şi cu parchetele de pe lângă acestea, precum şi în relaţiile cu celelalte autorităţi publice“.

De curand, la bilant, sefa DNA a spus: Noi suntem DNA”

Adica, stat in stat. DNA functioneaza ca organism suprastatal, extras normelor constitutionale, cu o autonomie absolută față de orice autoritate a statului român.

 

Dilema esentiala este:

Cum se coroboreaza si se coordoneaza prevederile art. 2 din OUG 43 /2002 cu  prevederile art. 131, alin.(2 si 3) ale Constitutiei Romaniei?

Prevederile acestei ordonante sunt constitutionale?

 

Un personaj din opera lui Caragiale ar spune despre starea de constitutionalitate a acestei situatii a DNA: „Curat murdar”.

 

Art. 2, litera e. din legea nr. 73 din 1993 privind infiintarea,organizarea si functionarea Consiliului legislativspune privind atributiile acestuia:

 1. e)examinează conformitatea legislației cu prevederile și principiile Constituției și sesizează birourile permanente ale Camerelor Parlamentului și, după caz, Guvernul asupra cazurilor de neconstituționalitate constatate;

Constitutia Romaniei da prin prevederile art. 80 o importanta atributie presedinteluui Romaniei:

“Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice“!

Presedintele Iohannis, cand nu instiga multimile,  el nu vegheaza.

Fata de aceasta semnalare din acest articol, oare ce spun constitutionalistii si autoritatile statului: CSM, Parlament, Guvern,Consiliul legilativ, Avocatul poporului?

Intrebarea aceasta ultima se refera la atributiile lor constitutionale si legale…

9 aprilie 2017 – autor – prof. Ioan Ghise

Dacă v-a placut postarea vă rugăm să o distribuiti prietenilor:
Distribuie postarea:
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

One Comment to “DNA functioneaza neconstitutional de 15 ani”

 1. Sedlak Rialion says:

  O logică şi interpretare de texte ale legislației fără de cusur!
  Nu ştiu de ce dar îmi vine permanent în minte sintagma activiştilor partidului comunist: ” …respectarea neabătută a documentelor de partid şi a legilor țării…” Acum putem traduce şi adapta această sintagmă : ” respectarea ordonanțelor de urgență şi apoi prevederile Constituției”. Noi suntem DNA, noul PCR pentru care nu mai există lege ci numai diktatul şi abuzul puse în slujba nazistului național KW Iohannis .

Leave a Comment